Däckförvaring: Så funkar det! Guide till däckförvaring

Storage Story

Däckhantering och däckförvaring

Däckens livslängd är svår att förutspå. Dock kan du öka den genom att hantera och förvara dem på rätt sätt. Det är därför viktigt att förvara dem inomhus i en sval, torr och ren miljö.

Långtidsförvaring

Om fordonets förvaras stillastående i en månad eller mer, lyft upp det eller se till att ha det rekommenderade, maximala, lufttrycket i däcken. Annars kan de bli deformerade.

Winter Storage

Säkrare däckförvaring

När däcken förvaras, håll dem borta från värme från t.ex. rör och generatorer. Se till att förvaringsutrymmet är rent från smuts, oljor och andra ämnen som kan skada däcken.

Däck bör förvaras:

  • I vältempererade, torra och ventilerade utrymmen utan direkt solljus
  • Borta från kemikalier och andra lösningar
  • Borta från vassa föremål
  • Borta från värme, öppna lågor och maskiner som genererar gnistor
  • Borta från ozonproducerande källor – generatorer, elektriska motorer etc.

Stapling och hantering

Om däcken kan staplas, kontrollera att de kan bibehålla gott skick. Om de staplas under en längre tid, se till att rotera dem och undvik att stapla tunga föremål på dem. När du flyttar däcken bör du använda kraftiga handskar.

Korttidsförvaring

Förvara däcken i staplar lägre än 1,2 m, helst på pallar. Rotera däcken var fjärde vecka. Om de är monterade på fälg, fyll på med luft och lägg dem vertikalt eller i rad på hyllor.

Långtidsförvaring

För däckförvaring under lång tid, placera däcken vertikalt på hyllor minst 10 cm från marken. Rotera dem varje månad. Se också till att kontrollera lufttrycket regelbundet enligt fordonstillverkarens rekommendationer.

Förvaring av vinterdäck

Innan du avmonterar vinterdäcken, skriv ner deras position så att du kan rotera dem på bilen inför nästa säsong. Gör rent dem ordentligt för att undvika rost och ta bort stenar ur däckmönstret. Förvara däcken upphängda eller stapla dem. Undvik solljus och välj ett svalt och torrt område.